Szatkuję dwa tanie warzywa i dodaję do nich zdrowe nasionka. Ta surówka jest przepyszna

Dodano:
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki Źródło: Shutterstock / Marian Weyo
Lubię kolorowe surówki, bo już sam ich widok na talerzu poprawia mi humor. Ta surówka składa się tylko z dwóch tanich warzyw, a smakuje rewelacyjnie.

Mowa o surówce z czerwonej kapusty i marchewki. Połączenie intensywnego koloru kapusty z pomarańczem marchewki już samo w sobie jest dla mnie energetyczne i poprawiające nastrój. A w tym sezonie dodatkowo... modne, chociaż trudno rozpatrywać modę w kategoriach kolorów jedzenia na talerzu (ale z drugiej strony – dlaczego nie?). Wracając jednak do surówki: jest nie tylko piękna, ale i smaczna. Niesamowitego twista dodają jej sok z limonki, miód i ziarenka sezamu.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty i marchewki?

Ta surówka jest bardzo prosta do wykonania: zetrzyj, wymieszaj, dopraw. Tak można streścić cały ten przepis. Dodatek kolendry podałam w przepisie jako opcjonalną wersję, bo wiem, że nie każdy ją lubi. Ja uwielbiam, ale też czasem do tej surówki (kiedy nie mam kolendry pod ręką) dodaję posiekaną natkę pietruszki. Z zielenią wygląda i smakuje lepiej.

Ziarenka sezamu koniecznie upraż przed dodaniem do sałatki. Ten prosty zabieg idealnie wydobywa ich smak i dodaje im jeszcze więcej chrupkości. Może to być zarówno sezam biały jak i sezam czarny. Jeśli nie masz sezamu, wykorzystaj np. orzechy włoskie albo ziarenka słonecznika.

Przepis: Surówka z czerwonej kapusty i marchewki

Pyszna i kolorowa surówka.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
241 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 limonki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sezamu
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • 1 pęczek kolendry

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na cieniutkie słupki (julienne). Ziarna sezamu upraż na złoto na suchej patelni.
  2. Robienie surówkiWymieszaj warzywa, dodaj oliwę, sok z limonki, miód, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Posyp sezamem, opcjonalnie dodaj posiekaną kolendrę.

Gotową surówkę można udekorować listkami kolendry lub pietruszki oraz cieniutkimi plasterkami limonki.

Jak podawać surówkę z czerwonej kapusty?

Surówka z tego przepisu jest przede wszystkim znakomitym dodatkiem do obiadów (rewelacyjnie smakuje z ziemniakami, ale też kluskami czy kopytkami, sosami i różnego rodzaju mięsnymi daniami), ale nie tylko. To doskonały dodatek do różnego rodzaju domowych dań typu fast food: burgerów, kebabów, tortilli z różnymi dodatkami czy nawet hot-dogów. Jeśli mi zostanie taka surówka, kładę ją również z innymi składnikami na grzankach.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...